Baptistinaisten kansainvälinen rukouspäivä 1.11. 2021 – Kaksi rohkeaa hyppyä tuntemattomaan

Pohjois-Amerikassa koottuun rukouspäivän ohjelmaan on poimittu kaksi esimerkkiä rohkeista naisista – onhan tämänvuotisen rukouspäivän teemana ”Rohkea elämä!”. Päätimme suomalaisina baptistinaisina toimia, kuten useat maat jo aiempina vuosina. Näissä maissa esiteltävät henkilöt on valikoitu rukousohjelman sijaan omasta maasta. Näin mekin siis tänä vuonna teemme. Ensinnä esiteltävä rohkea nainen on hiljattain edesmennyt Anneli Dotson. Toinen esimerkkimme rohkeasta baptistinaisesta on Raili Huhtala. Häntä koskevan tekstin voit lukea täältä.

Anneli Dotson (s.  Valtonen) kantoi lähetyskutsua sydämellään 10-vuotiaasta asti. Hän on koulutukseltaan diakonissasairaanhoitaja ja kätilö. Kun hänet oli hyväksytty Lähetysseuran lähetiksi ja siunattu työhön, hän lähti kohti nykyistä Namibiaa.

Matkaan tuli kuitenkin mutkia. Alun perin aiottu lentomatka kohteeseen muuttui vaivalloiseksi juna, laiva, juna, laiva, juna, laiva -matkaksi. Sillä oli kuitenkin oma tarkoituksensa, joka selvisi Annelille tavallaan jo tuon matkan aikana. Eikä ihme. Jos häneltä vaati rohkeutta jo myönteinen vastaus lähetyskutsuun, tämä muutos vaati sitä vähintäänkin yhtä paljon.

Hämmentävä tilanne

Viimeisen laivamatkan aikana Anneli kuuli kuin joku olisi hänen korvaansa kuiskannut – Tuossa on sinun aviomiehesi. Hän kohotti katseensa nähdäkseen, kuka kulki juuri silloin hänen ohitseen. Ja kun vielä joidenkin päivien perästä sunnuntailounaan jälkeen hänen ainoa edes jonkinlainen tuttavansa esitteli hänet juuri tuolle miehelle, alkoivat asiat mennä eteenpäin. Eivät kuitenkaan saman tien.

Mies oli Clyde Dotson. Hän oli palaamassa 13-vuotiaan tyttärensä kanssa työkentälleen silloiseen Rhodesiaan (nykyinen Zimbabwe). Hän pyysi Annelia lounaan jälkeen vähän syrjemmälle, polvistui ja kosi. Se oli täysin hämmentävä tilanne, eikä Anneli voinutkaan vastata kosintaan tuosta vain. Diakonissan kirjoittamaton sääntö oli pysyä naimattomana. Sitä paitsi Anneli oli suomalainen luterilainen ja mies amerikkalainen baptisti. Liekö Anneli elämässään koskaan aikaisemmin edes tavannut yhtään baptistia.

Ratkaisu

Lähdekorven leirikeskuksessa Kurussa otetussa Kuvassa Anneli Dotsonin vasemmalla puolella Martta Salo ja oikealla Raili Huhtala.

Laivamatkan jälkeen sekä Anneli että Clyde matkustivat omille työkentilleen. Mutta Clyde, joka ei ollut saanut Annelilta selkeää vastausta, oli varma, että Anneli olisi juuri se nainen, jonka Jumala antaisi hänelle puolisoksi hänen edesmenneen vaimonsa tilalle.

Niinpä Clyde kirjoitti Annelille, joka oli jo ehtinyt kaivatakin häntä. Mutta miten voisi olla mahdollista, että Anneli avioituisi? Kirjeenvaihto jatkui ja lopulta Clyde päätti matkustaa sille työasemalle, jossa Anneli työskenteli.

Anneli oli nyt uuden, paljon rohkeutta vaativan ratkaisun edessä. Se olisi hyppy täysin tuntemattomaan, ja jo pelkästään lähettinä toimiminen vieraassa maassakin vaati vielä sopeutumista. Monenlaiset ajatukset risteilivät hänen mielessään. Jos hän jättäisi Lähetysseuran, mitä seurassa hänestä ajateltaisiin? Entä hänen vanhempansa? Entä toimeentulo?

Mutta viimein Anneli teki ratkaisun, elämänsä toisen suuren ja rohkeutta vaativan päätöksen. Hän avioitui Clyden kanssa. Siitä mitä tapahtui sen jälkeen voit lukea, kun nyt käännösvaiheessa oleva kirja mahdollisesti jo keväällä 2022 ilmestyy suomeksi. Siinä kerrotaan Annelin koko elämäntarina!

Teksti: Anneli Lohikko

Baptistinaisten kansainvälisen rukouspäivän raamattutunnin voit lukea halutessasi täältä.

Voit halutessasi lukea muitakin rukouspäivämateriaalin englanninkielisiä tekstejä rohkeista naisista osoitteesta:
www.bwawd.org/courageous-life-stories.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s